Konopljo se že 12.000 let uporablja v medicini, prehrani, papirni, tekstilni in gradbeni industriji ter tudi na številnih drugih področjih.

Industrijska konoplja je ena izmed najbolj vsestransko uporabnih rastlin.

Kitajski cesarji so jo imenovali eliksir nesmrtnosti in jo uspešno uporabljali predvsem za zdravljenje in krepitev človeškega organizma.

Obstaja kopica zgodovinskih dokazov, kako se je konoplja skozi tisočletja uporabljala pri najrazličnejših zdravstvenih težavah.

Še pred sto leti je večina zdravil vsebovala prav izvlečke te rastline.

V zadnjem času se ponovno obujajo starodavna znanja
in se povečuje zavedanje o koristnosti uživanja konoplje.

Konopljo lahko uživamo kot hrano, uporabljamo za nego kože in sluznic,
kanabinoide lahko vnašamo v telo preko pljuč.

Dvomi o nevarnosti uporabi konoplje se v zadnjem desetletju pospešeno razblinjajo.

Posebnost industrijske konoplje je v tem, da njene vrste vsebujejo minimalno ali ničelno vrednost THC (psihoaktivne substance v konoplji, zaradi katere ima včasih tudi industrijska konoplja negativen prizvok).

To pomeni, da industrijska konoplja, katera je temelj naših izdelkov, nima psihoaktivnih lastnosti.

Ta rastlina je vsestranska, saj lahko uporabimo prav vsak njen del – od korenin do listov, stebla, vršičkov. Na naši kmetiji lahko kupite in poskusite izdelke iz vseh delov rastline.

Konopljina semena

20 – 30 % sestave konopljinega semena so beljakovine, ki jih sestavljajo edestini (ena tretjina) in albumini (dve tretjini).

Obe vrsti beljakovin sta visoko kakovostni in ju telesu pomagata pri življenjsko pomembnih procesih. Seme vsebuje vseh osem življenjsko pomembnih aminokislin.

Njihovo razmerje je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepitvi imunskega sistema. Semena vsebujejo tudi veliko vitaminov(A, E, B1 …) in mineralov (magnezij, železo, mangan, cink …)

Vitamin A ima vlogo pri presnovi železa, ohranjanju vida, delovanju imunskega sistema , zdravih sluznicah in kože. Vitamini skupine B, ki pozitivno vplivajo na možgane, živce, kožo in lase. Vitamina E pa pripomore k plodnosti.

Seme je še posebej dragoceno zaradi vsebnosti alfa -linolenske kisline (ALA),
ki pozitivno vpliva na srce in ožilje ter zelo redke gama-linolenske kisline (GLA),
ki jo vsebuje tudi materino mleko in je prav tako esencialna maščobna kislina.

Obe maščobni kislini imata zelo ugodne učinke pri bolnikih z rakavimi obolenji.

Zaradi izjemnih hranilnih vrednosti so konopljina semena super hrana in edino živilo, ki vsebuje pravilno razmerje Omega-3, -6 in -9.

Nenasičene maščobne kisline ne služijo le kot vir energije, ampak skrbijo za nemoteno delovanje organizma, rast in razvoj možganov, živčevja …

Dejansko je vsaka naša celica obdana s tovrstnimi maščobnimi kislinami.

Olje

Konopljino olje pridobivamo iz konopljinih semen z hladim stiskanjem.

Je edino olje, ki vsebuje idealno razmerje med Omega-3 in Omega-6 nenasičenimi maščobnimi kislinami.

Teh kislin človek ne more proizvajati sam, so pa zelo pomembne za delovanje srca in ožilja ter možganov.

Olje vsebuje tudi izredno koristno GLA maščobno kislino. Uživanje konopljinega olja je zelo priporočljivo, saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov A, B kompleksa in vitamina E. Ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin (skoraj 90%), kar je izrednega pomena za človeško prehrano.

Konopljini proteini

Proteini so pridobljeni s hladnim stiskanjem konopljinih semen, iz katerih smo predhodno iztisnili olje. Izsušena semena posušijo in zmeljejo v proteinski prah. Ta še vedno vsebuje vse pomembne sestavine samega konopljinega semena kot so vitamini, minerali, omega maščobne kisline in seveda proteini.

Proteini so v še bolj koncentrirani obliki, saj odvzet večji del maščob in vlaknin. Proteini so idealni za športnike, predvsem po vadbi.

Zaužijemo jih kot dodatek v napitkih. Lahko je tudi odličen in hranljiv nadomestek obroka, zato so proteini priporočljivi za vse, ki se borijo z odvečno telesno težo. Od vseh virov proteinov deluje konoplja na telo najbolj alkalno, ker ima visoko pH vrednost. Ohranjanje alkalnega ravnovesja v telesu je zelo pomembno, saj zakisanost negativno vpliva na celoten organizem, kar se kaže tako kot slabše počutje, izčrpanost ter izgubljanje mišične mase in kondicije.

Konopljin čaj

Konopljine vršičke nabiramo ročno v času cvetenja. Skrbno potrgamo le vršičke rastline, zato je naš čaj vrhunske kvalitete. Vršičke sušimo v sušilnici na topli zrak, katerega temperatura ne presega 30°C.

Lahko ga pijemo večkrat dnevno in ga dodajamo tudi različnim čajnim mešanicam. Priporoča se ga kot podpora za krepitev imunskega sistema.

  • izboljšanje imunskega sistema
  • lajša bolečine, ki se pojavijo ob vnetjih (revmatizem …)
  • odpravlja prebavne motnje
  • deluje protivnetno in proti-stresno
  • dvigne nivo energije
  • vsebuje antioksidante